duminică, 20 septembrie 2009

Stolen KOSOVO - Cehia inchide ochii fata de suferinta sarbilor din KOSOVO

Recent televiziunea nationala ceha a produs un documentar care urmareste suferinta sarbilor din Kosovo inca de la inceputul secolului 20. Nu am vizionat tot documentarul, insa din informatiile pe care le-am aflat din partea pe care am vazut-o, tragedia sarbilor kosovari este comparabila cu cea a evreilor, mai exact cu Holocaustul. Din cate am inteles in timpul primului razboi mondial circa 2 milioane de sarbi din Kosovo au fost ucisi, la fel si in cel de-al 2-lea razboi mondial.


Potrivit publicatiei cehe, Aktualne (site-ul e in ceha; eu citez un blog in engleza) reprezentantii televiziunii de stat din Cehia au justificat refuzul de a difuza documentarul despre suferinta sarbilor din Kosovo si Metohia prin faptul ca nu este unul echilibrat, ci este "pro-Serbia", in acest fel documentarul putand incinge spiritele.Vaclav Dvorak (unul dintre realizatorii documentarului) sustine ca la fel pot fi percepute si documentarele despre Holocaust in care nazistii germanii si viziunile lor au fost intentionat ignorate.
Autorii acestui documentar, fara sa isi ascunda dezamagirea fata de cenzura televiziunii cehe, au afirmat ca pentru realizarea anumitor secvente au folosit materiale ce apartin televiziunilor sarbesti (precum bombardamentele NATO si urma pe care au lasat-o prin victimele si pagubele pe care le-au provocat) fara a primi in schimb bani din partea Serbiei sau a sarbilor pentru a le pune tara intr-o anumita lumina.In acelasi timp, acestia au invitat pe cei care au cenzurat difuzarea documentarului, care se ascund in spatele unor termeni ca "impartialitate" si "echilibru", de fiecare data cand adevarul sta sa iasa la iveala, sa arate o singura declaratie, imagine (sau segment din documentar), care este incorecta sau falsa. Aceasta invitatie a ramas, cel putin pana acum, fara un destinatar precis.
Filmul, care fusese programat prima data spre a fi difuzat la Czech TV pe data de 17 martie, cand se comemorau victimele ultimului pogrom asupra serbilor din Kosovo si Metohia care a avut loc in 2004, iar dupa aceea reprogramat pentru luna aprilie, nici acum nu a fost aprobat spre difuzare. Dupa ce guvernul ceh a recunoscut, pe 21 mai, independenta teritoriului rupt de Serbia, a devenit o certitudine faptul ca documentarul "Stolen Kosovo" a fost "amanat" pentru totdeauna.
Avand munca cenzurata de catre televiziunea nationala, autorii au publicat documentarul pe YouTube, acesta viind vizionat in mare parte de persoane din Cehia. Televiziunea Ceha foloseste acest fapt ca pe o scuza pentru interzicerea difuzarii documentarului, spunand ca autorii au violat dreptul la exclusivitate al televiziunii.
Astfel, refuza sa il difuzeze, dar isi rezerva dreptul de a fi primii care il difuzeaza, chiar daca refuza sa il difuzeze.
Intre timp, documentarul a fost uploadat pe Google Videos, in limba ceha. Puteti viziona acest documentar cu subtitrare in engleza, pe YouTube (are 10 parti), dand click aici

Articol preluat de pe blogul lui Eugen Ionut

~

Filmul traduce starea de spirit din Kosovo si modul de solutionare samavolnic al conflictului aparut acolo. S-au scris multe despre acest subiect dar simt ca inca adevarul este departe de noi la fel cum "Revolutia" nu a fost ceea ce a parut a fi.

Cine isi doreste sa descarce acest documentar o poate face aici:

http://rapidshare.com/files/181376246/Stolen.Kosovo.2008.with.subtitles.part1.rar
http://rapidshare.com/files/181429338/Stolen.Kosovo.2008.with.subtitles.part2.rar
http://rapidshare.com/files/181488314/Stolen.Kosovo.2008.with.subtitles.part3.rar
http://rapidshare.com/files/181524132/Stolen.Kosovo.2008.with.subtitles.part4.rar
http://rapidshare.com/files/181557620/Stolen.Kosovo.2008.with.subtitles.part5.rar
http://rapidshare.com/files/181586976/Stolen.Kosovo.2008.with.subtitles.part6.rar
http://rapidshare.com/files/181609958/Stolen.Kosovo.2008.with.subtitles.part7.rar
http://rapidshare.com/files/181639244/Stolen.Kosovo.2008.with.subtitles.part8.rar

Niciun comentariu: