ATENTIE! Materialul prezentat este destinat exclusiv oamenilor cu un vast potential intelectual. In cazul in care ai o gândire conservatoare informatia următoare este posibil să îţi zdruncine gîndirea.
Majoritatea oamenilor au impresia că exista o singura modalitate de a dormi: Mergi seara la culcare, dormi in jur de 6-8 ore, te trezești dimineața, stai treaz in următoarele 16-18 ore urmînd să repeți acest ciclu pîna mori. Acest mod de a dormi face parte dintr-o serie de 5 cicluri (metode) de somn, se numește ciclul de somn monofazic (en: monophasic sleep cycle) si a fost folosit cu succes de-a lungul istoriei. Celelalte 4 cicluri (metode) sunt considerate cicluri de somn polifazice (en: polyphasic sleep cycles) numite astfel datorita mutiplelor ațipeli necesare pe parcursul unei zile intregi. Cum e posibil? Este sănătos? Cel mai important aspect pe parcursul unui somn este Stagiul 5 REM (Rapid Eye Movement), stagiu care s-a dovedit că aduce beneficii semnificative creierului . Prin schimbarea ciclului de somn cu unul polifazic, lipsa somnului, determină organismul sa intre imediat in stagiul REM si nu după 45-75 de minute cum se întîmplă în cazul somnului monofazic. Astfel poţi să te bucuri de beneficiile unui somn de 8 ore dormind mai puţin, economisind perioada petrecută pentru a ajunge in REM, rezultînd astfel o eficientizare a timpului de somn.
Ciclul Uberman:
Aţipeli de 20 – 30 de minute la fiecare 4 ore, rezultînd 6 aţipeli pe parcursul fiecarei zile. Ciclul Uberman este cel mai eficient şi rezultatele de obicei se traduc prin senzaţie de sănătate, senzaţie de odihnă la trezire, vise extrem de intense. Mulţi dintre cei care au testat acest ciclu au declarat că li s-a mărit disponibilitatea pentru vise lucide. In orice caz, optimizarea aproape extremă a timpului de somn face aproape imposibilă ratarea unei aţipeli fara să fie urmată de stări de oboseală teribilă. Posesorul unui blog, Steve Pavlina, a testat un astfel de ciclu timp de 5 luni şi jumătate avănd rezultate extraordinar de pozitive. A revenit la ciclul de somn monofazic pentru a rezona cu familia. Gasiti aici articolul sau si actualizari despre subiect.
Ciclul Everyman:
Un pui de somn principal suplimentat cu cîteva aţipeli de 20-30 de minute. Cele mai de succes variaţii in cadrul acestui ciclu: ori un pui de somn preţ de 3 ore urmat de trei aţipeli de 20 de minute, ori un pui de somn preţ de o oră si jumătate urmate de 4-5 aţipeli a cîte 20 de minute fiecare. Acest ciclu permite o mult mai uşoră acomodare decît in cazul ciclului Uberman si este mult mai flexibil in stabilirea perioadei de aţipire si chiar omiterea unei aţipiri la nevoie. Este deasemenea extrem de eficient in comparaţie cu ciclul monofazic. Mulţi blogări au încercat această metoda fără să acuze efecte negative referitoare la starea lor de sănătate.
Ciclul Dymaxion:
Bucky Fuller a inventat acest ciclu bazîndu-se pe propria-i teorie potrivit căreia fiecare dintre noi deţinem două rezervoare de energie; primul fiind mult mai usor de re-alimentat faţă de cel de-al doilea. Bucky a propus o variantă de somn a cîte 30 de minute la fiecare 6 ore. Asta inseamnă 2 ore de somn pe zi. El s-a declarat in „cea mai viguroasă si energică dispoziţie experimentată vreodată” Dupa mai mulţi ani de experimentare a acestei metode, examinat fiind de către doctori, a fost declarat perfect sănătos. Fuller a oprit experimentul numai datorită faptului că asociaţii săi de afaceri au ramas „blocaţi” in metoda monofazică. Acest ciclu este de departe cel mai „extrem” dintre toate cele 4 cicluri dar şi cel mai eficient.
Ciclul Bifazic/Siesta:
Fără a avea neapărată nevoie de o diagramă, ciclul bifazic este de fapt programul unui student care se respectă. Constă in 4 - 4.5 ore pe noapte si o aţipeala dupa-amiaza timp de 90 de minute. Chiar daca nu atît de diferit, rămîne mai eficient decît ciclul monofazic, dar nu cu mult.
Asadar, care ciclu ţi se potriveşte?
Asta depinde in totalitate de modul tău de viaţă. De reţinut ca în cazul in care doreşti testarea atît a ciclului Dymaxion cît şi a ciclului Uberman, vei fi „zombi” din ziua 3 pînă undeva în jur de ziua a 10-a timp în care organismul işi reglează în totalitate ritmul pe ciclul ales. Mai jos sunt cateva şmecherii culese de la oameni care au experimentat trecerea la un ciclu polifazic:
- Mănîncă sănătos şi evita mîncărurile grase, acomodarea va fi cu mult mai uşoară
- Asigură-te că ai îndeletniciri disponibile pentru perioadele în care eşti treaz. Asta va face ca timpul să treacă mai repede.
- Deasemenea asigura-te ca ai la dispoziţie două/trei săptamîni libere, timp in care sa te acomodezi cu ciclul ales. Pe parcursul perioadei de acomodare nu pleca la muncă sau la şcoală mort de somn.
- Rezistă! Fiecare ciclu se va asimila din ce in ce mai usor, exponential, odată cu trecerea timpului, in jur de aproximativ 2 săptămîni. Ai rabdare si perseverează! Nu sări peste aţipeli si nu modifica perioada de timp a acestora pentru că va trebui să o iei de la capăt.
- Asigura-te că te ghidezi după coordonate naturale; pentru a te trezi din aţipeli foloseşte lumina soarelui sau o muzică cu volum mai mare, in timpul somnului asigura întuneric si linişte (evident)
In cazul in care te decizi să treci la un ciclu de somn polifazic, este de un real ajutor parcurgerea textului scris de catre Steve Pavlina in urma experienţei proprii in cadrul ciclului Uberman. O gaseşti aici .
Traducere si adaptare: Diegis
Bibliografie:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu